Lapsena hauskinta oli leikkiä kemistiä ja sotkea ruusun terälehtiä ja ruokasoodaa fairyyn ja lisätä vielä vähän vaikka jauhoja ja kuravettä, tai tehdä voita voikukan lehdistä. Nämä leikit ovat epäilemättä ennakoineet jotain tulevasta ammatista. Laboratoriossa työskentely on vähän kuin luovaa suunnittelua, vähän kuin kokkaamista ja lopulta osaltaan epätoivoista selistysten keksimistä siinävaiheessa kun tulokset pitäisi koota järkeväksi kokonaisuudeksi. Nykyään kaikkein hauskinta on leikkiä nestetypen ja hiilihappojään kanssa.

Kokeile näitä kotona mielellään ilman aikuisen valvontaa:

-upota lumipallo nestetyppeen niin että roiskahtaa.

-Dippaa muovihanska nestetyppeen (vinkki: poista sormesi sisältä ennen tätä). Sopii kokeilla myös mansikoille, ruusuille tai mille tahansa kädenulottuvilla olevalle esineelle

-Laita astianpesuainetta ja lämmintä vettä kapeaan korkeaan maljakkoon. Lisää muutama kimpale hiilihappojäätä ja nauti upeista "savuntäytteisistä" kuplista!

-kaada pieni määrä nestetyppeä lattialle pölyiseen kohtaan ja seuraa kuinka typpi "siivoaa" puolestasi!

-Kaada lasiin n. minuutiksi nestetyppeä. Kaada nestetyppi pois ja odota hetki: lasin ulkopintaan muodostuu lumikerros.

-Kätevä niksi: Boolin saa helposti ja hauskasti jäähdytettyä nestetypessä uitetuilla viinirypäleillä tai suoraan hiilihappojääpapanoilla (ks. kuva 1.). Boolimaljasta nousevat kuplat ja höyry tekevät jännittävän efektin. Boolisi ei laimene ja saa legendaarisen maineen! 

300594.jpg

M&V perjantaitunnelmissa/ kofeiinipilvessä

PS. Vaikka kaikki ylläolevat vinkit on testattu käytännössä tiukasti valvomattomissa olosuhteissa, toimitus ei ole vastuussa mistään onnettomuuksista joita näistä nikseistä voi seurata.