Kuinka optimoin PCR:n?

 

Kukaan ei odota, että PCR onnistuisi ensimmäisellä kerralla. Se ei vain ole realistista. Ahaa, V. kuulemma odottaa. No, sepä kerrassaan optimitista. Emmekö ole oppineet monen kohtalotoverin sanomisista, että paras motto labrassa on: "Pessimisti ei pety"? Kuulostaa turhauttavalta. Turhauttava on yleensäkin paras adjektiivi kuvaamaan työskentelyämolekyylibiologian parissa. Toisaalta kun homma toimii, siitä saa mielettömät kicksit. Elämme niitä varten.

PCR ei toiminut. Ensimmäinen optimointiaskel on muuttaa ohjelmaa. Päätimme sen tehdä. Lyhennämme synteesiaikaa ja vähesimme syklejä. Käskimme myös labraorjamme (hehe) eristämään uutta DNA:ta. Ehkä kolme vuotta pakkasessa muhinut materiaali ei ole enää freeseimmillään. Käymme myös ostamassa uuden dNTP mixin. Näiden muutosten jälkeen voi kokeilla uudelleen, ja varautua henkisesti uuteen takaiskuun. Ehkä se, että odottaa pahinta, tekee onnistumisista niin herkullisia?

Onneksi PCR:ää ei tarvitse tehdä täällä niin paljon, kuin jossain muissa labroissa. Kun sen kerran saa toimimaan, se yleensä toimii sitten vastakin. Kunnes täytyy PCR:tä jotain eri pätkää. sitten on edessä sama optimointiruljanssi.

272427.jpg

V. joutuu heittämään pois solukasvatukset, joiden eteen se näki paljon vaivaa. Tuossa se kiroilee niille: "Kuole, kurja!"

Ehkä on aika viikonlopulle.

Viikon motto: "Mene suoraan suoneen kulkematta autoklaavin kautta"

M-